Meny
Bibliotek
Gnagare - Husmus - ctl00_cph1_image

Husmus

(Mus musculus domesticus)

Husmusen har troligen sitt ursprung i sydvästra Asien. Med människans hjälp har den spritt sig över hela jorden. Den har en oerhörd anpassningsförmåga och idag finns den överallt, där det finns människor.

Husmusen tillhör gruppen gnagare, längd 8-9 cm + svans 8-9 cm, väger 15-30 g. Kan ta sig in i hål vars diameter är ca. 7 mm. Färgen är mörkt gråbrun ibland med en gulaktig ton på rygg och sidor. Buksidan är smutsgrå, fötter och tår är gulgråa. Den har dålig syn men väl utvecklad hörsel och känsel.

Husmusen äter ca 3 g. per dag (70-100 vetekorn). Allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl, spannmål och spannmålsprodukter. Tar bara smakbitar av mycket. Dessa gnagspår tillsammans med urin gör att den förstör mycket livsmedel. Klarar sig utan vatten. Bygger bo och uppehåller sig på skyddade platser dit de drar ihop söndergnagt mjukt bomaterial av de mest skiftande slag. Rör sig i boets närmaste omgivning.

Genomsnittsåldern är ca 1 år, men enskilda individer kan leva i upp till 3 år. Könsmogen efter 35 dagar, dräktig i 18-21 dagar. Honan är fruktsam i ca 1 år. Föder 5-6 kullar med 6 ungar i varje kull, under gynnsamma förhållanden kan musen yngla året om och det kan bli en ny kull var 50:e dag.

Hos oss är husmusen så gott som helt bunden till våra hus. Under sommaren flyttar den gärna ut i naturen. När hösten kommer kilar den in igen. Den bor i väggar, bjälklag eller på vindar där den skapar problem. Den finner sig lätt till rätta där den hittar bomaterial och har nära till maten. Fågel fjäder, plastpåsar, stenull, löv och papper, är några exempel på bomaterial. Boet kan finnas både inomhus och ute. Mycket vanligt i ved som är staplat intill en vägg, men alltid på en torr plats.

Husmusen är mycket bofast. Spridning sker ofta med transporter av foder och livsmedel. Truckpallar och plastbackar har den funnit som utmärkta för sin flyttning. Brist på foder är en annan orsak till att den söker sig bort från sin boplats.