Meny
Bibliotek
Insekter i livsmedel - Mjölbaggar - ctl00_cph1_image

Mjölbaggar

Stor mjölbagge

(Tribolium molitor)

Mjölbaggen trivs där det finns mjöl eller spannmål, döda insekter och andra döda djur. Fuktiga och mindre lokaler är de vanliga tillhållen eftersom de är
ljusskygga och nattaktiva. 

Den kan bli 12 - 16 mm lång och är brunsvart. Larven kan bli 30 mm lång. Vid kläckningen är den vit, sedan blir den hård, glansig och gul. Den är känd som
mjölmask och odlas som fisk- och fågelföda. Liksom skalbaggen är den ljusskygg. Näringskällor inomhus är ofta döda möss, geting- eller fågelbon.

Kastanjebrun mjölbagge

(Tribolium castaneum)

En mjölbagge som angriper mjöl- och spannmålsprodukter, som då får en gråaktig färg och möglar lätt. De angriper även ärtor, bönor, nötter, torr frukt och kryddor.

Skalbaggen blir 3 - 4 mm lång. Den äter, liksom larven, en mycket varierad kost. Den föredrar varma miljöer, om temperaturen sjunker så rummet är svalt slutar den att föröka sig och utvecklingen avtar.

Larven blir 4 - 5 mm lång och har en guldgul rygg och gråvit buk. Dess kroppsform är smal och cylindrisk. Den är väldigt duktig på att ta sig in i tätslutande förpackningar.

Svartbrun mjölbagge (Lysolbagge)

(Tribolium destructor)

Den svartbruna mjölbaggen påminner om den stora mjölbagge i litet format. Den angriper mjöl, gryn, bröd, kex, pasta eller fågelfrö. Att den kallas Lysolbagge beror på att angripna varor får en lysolaktig lukt (fotogen). Om man mosar en svartbrun mjölbagge mellan fingrarna kan man också känna den typiska lysollukten.

Den svartbruna mjölbaggen finns i hela landet. En hona kan lägga upp till 1000 ägg under en livstid. I uppvärmda lokaler tar utvecklingen från ägg till fullt utbildad insekt ca 3 månader.

Skalbaggen vandrar ofta betydande sträckor och kan återfinnas långt ifrån köket även om det är där den har sitt huvudsakliga tillhåll. Ingen utveckling under 13 °C. Den kan bli upp till tre år och klara sig utan mat i längre perioder (månader i sträck).