Meny
Bibliotek
Insekter i livsmedel - Mottfjärilar - ctl00_cph1_image

Mottfjärilar

Kvarnmott

(Ephestia kuehniella)

Kvarnmott angriper spannmålsprodukter som t ex mjöl, kex och skorpor. När larverna angriper spinner de en klibbig silketråd efter sig som gör att mjölet hänger ihop i stora tussar. Samtidigt blir mjölet gråbrunt och luktar illa. Nötter, frön, kryddor, hundmat, choklad och torkad frukt kan också drabbas. Vid stora infesteringar kan kvarnmottet orsaka stopp i maskiner och transportörer.

Honan lägger mellan 50-700 ägg. Dessa kläcks på mellan 3-11 dagar beroende av temperatur. Larven blir 12-19 mm. När larven är fullvuxen lämnar den födan och söker sig till en mörk skyddad plats för att förpuppa sig. Före förpuppningen spinner larven in sig i täta spolformiga kokonger. Vid optimala förhållanden sker förpuppningen efter 63-100 dagar. Därefter tar det 2-3 veckor innan puppan förvandlas till fullbildad fjäril. 

Fjärilen är 20 - 28 mm mellan vingspetsarna. Den sitter undangömd under dagarna och flyger i skymningen och nattetid. I uppvärmda lokaler hinner kvarnmotten med åtminstone 5 generationer per år.

Optimala förhållanden är 25 °C och 75% luftfuktighet.

Indiskt mjölmott (fruktmott)

(Plodia interpunctella) 

Det indiska mjölmottet angriper framförallt torkad frukt, mandlar och nötter. Larven kan även förekomma i choklad, spannmål och spannmålsprodukter.

Indisk mjölmott i hemmet kommer nästan alltid från en påse nötter eller mandlar.

Optimal temperatur för indisk mjölmott är 28 °C. 

Kakaomott

(Ephestia elutella)

Kakaomottet angriper nötter, mandel, kakaobönor, torkad frukt och tobak. Kakaomottet tål nikotinet i tobak vilket kan tyckas märkligt då nikotin tidigare användes för insektsbekämpning.

Kakaomottet har mycket lika beteende som kvarnmotten men det är framförallt inom choklad och tobaksindustrin som det utgör ett allvarligt problem. 

Mandelmott (chokladmott)

(Ephestia cautella)

Mandelmottet liknar i mycket kakaomottet men är ännu mer värmekrävande.