Meny
Bibliotek
Ny sida - Strimmig trägnagare - ctl00_cph1_image

Strimmig trägnagare

(Anobium punctatum)

De vuxna trägnagarna är ganska små (ca 4 mm) och kroppen cylindrisk. Halsskölden är välvd som en hätta som nästan döljer huvudet. Trägnagarnas larver är svåra att skilja åt. De är bleka, krumma och har mycket korta ben. Det är trägnagarnas larver som kalla trämask eller bokmask (om de lever i papper).

Strimmig trägnagare förekommer i hela landet utom i fjälltrakterna. Den förekommer dock endast sporadiskt i de norra delarna av landet medan den är allmän i gamla trähus i södra Sverige. De karaktäristiska cirkelrunda flyghålen (1,5-2 mm) som den utvecklade skalbaggen gnager då den lämnar det angripna virket eller trämjöl är ofta det sätt man upptäcker förekomst av strimmig trägnagare. Den angriper virke från såväl lövträd som barrträd men föredrar mjukare träslag och angriper aldrig kärnvirke.

Arten vill ha relativt hög fuktighet vilket gör att den inte kan fortleva i centraluppvärmda hus. Den gynnsammaste temperaturen ligger runt               22-23 °C men den klarar sig även vid lägre temperaturer.