Meny
Bibliotek

Bananfluga

Den är vanligtvis 2 till 2,5 millimeter lång och har fått sitt namn av att den ofta påträffas vid frukt. Bananflugans livslängd är ungefär 30 dagar om temperaturen ligger runt 29 grader.

Bananflugan genomgår en fullständig metamorfos under sin levnadscykel vilket betyder att och utvecklas alltså först från ägg till en larv. Den vuxna bananflugan har tegelröda ögon, kroppen är i huvudsak gul-brun och har tvärgående svarta ringar runt buken.

Bananflugan förökar sig snabbt, och eftersom den trivs i rumstemperatur och klarar sig bra på matrester och dylikt som föda ses den ofta som ett skadedjur. Den som önskar bli av med dem i bostaden eller liknande kan med fördel blanda till ett glas med en del vatten, några droppar diskmedel, en del vinäger och två delar honung. Flugorna dras till blandningen och drunknar i den.

Det enklaste sättet att bekämpa dem är dock att se till att de inte kan föröka sig, genom att inte ha gammal frukt eller dylikt tillgängligt. Bär även ut soporna kontinuerligt om du drabbats!