Meny
Bibliotek
Insekter som vållar obehag - Silverfisk - ctl00_cph1_image

Silverfisk

(Lepisma saccharina)

Silverfisken blir 10-15 mm lång och trivs bäst där det är relativt varmt och fuktigt, t ex i badrum och kök. Silverfisken lever av smuts från badrum och kök men även tvålrester i kakelsprickor.

Silverfisken har fått sitt namn från sin färg på kroppen och även att den rör sig på ett smidigt sätt. Silverfisken kan även kallas silverpil, silvermal, siller, bänksill och nattsmyg. En vanlig missuppfattning är att silverfisken kommer från avloppet vilket de inte gör. De förflyttar sig i rörgenomföringar mellan olika fastigheter/lägenheter.

Silverfiskar är normalt harmlösa gäster men kan för vissa upplevas som ett problem. De kan vara förtjusta i stärkelsehaltiga varor, mjöl och bröd, men tycker även om kött och döda djur. Den gillar också cellullosabaserade tyger som konstsidenband, stärkta tyger av bomull, linne och silke. 

Nymfen är nykläckt upp till 2 mm lång och vit. Den liknar sedan den vuxna till utseendet, men är mindre. Silverfisken blir 2-4 år gamla.

De förebyggande åtgärder man kan göra för de inte skall trivas är att se till att luftfuktigheten är lägre än 75%. Konstruktionen på fastigheten är också en betydande del, i markplan där det finns tillskjutande markfukt är silverfisken mer en regel än undantag. Om silverfiskar uppenbarar sig i stor mängd på ett ställe kan det vara en indikation på fuktskada.