Meny
Bibliotek

Vindsfluga

(Pollenia)

I många hus är det ett återkommande problem på vintern att några kraftiga, gråaktiga flugor kommer fram. De kan komma i tusentals och flyga omkring halvdåsiga i lampor och falla ner i kaffekoppar. Vindsflugan är en form av spyfluga men är inte metallskimrande utan ser mer ut som en fet husfluga med små guldgula hår på mellankroppen. Spyflugan söker efter mat i huset men det gör inte vindsflugan då deras levnadssätt ser annorlunda ut.

Vindsflugan lägger ägg i marken och de nykläckta larverna borrar in sig i daggmaskar som de parasiterar på. Man ser inte vindsflugan på sommaren eftersom den lever utomhus och bl.a suger nektar från blommor.

Under den senare delen av hösten söker de efter ett lämpligt ställe att övervintra på. Man kan se dem i mängder sittandes på soliga platser innan de söker sig inomhus. Flugorna tenderar att uppsöka samma hus år efter år och de har en viss förkärlek till högt belägna hus. Om övervintringsstället förblir kyligt hela vintern så kan flugorna sitta orörliga fram till våren. Om platsen däremot värms upp kan de bli aktiva och krypa fram närsomhelst och det är då vi påträffar dem inomhus.